Go Back

Potatismos

Gör eget potatismos
Måltid Huvudrätt, Lunch, Mellis
Keyword lättlagat, Lunch, middag
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 5
Författare Steffes Mat

Equipment

  • 1 Bunke
  • 1 träslev
  • 1 Potatisstomp (Eventuelt)
  • 1 dl-mått/dl
  • 1 matsked/msk
  • 1 tesked/tsk
  • 1 kastrull - fyll den med vatten så potatisen täcks
  • 1 Durkslag
  • 1 Karott eller liknande för det färddiga potatismoset

Ingredienser

  • 10-12 st potatisar
  • 50-100 gram smör
  • 1/2-1 dl mjölk
  • 1 tsk salt till potatisen
  • 1 tsk salt till moset
  • 1/2 tsk peppar till moset

Instruktioner

  • Skala potatisen, dela potatisen i många delar, lägg i det kalla vattnet.
  • Sätt på plattan väldigt varmt. När det kokar sänk värmen. Koka i 15-20 minuter
  • När potatisen inte fastnar på potatispinnen är potatisen klar.
  • Häll över potatisen till ett durkslag.
  • Häll tillbaka potatisen i kastrullen.
  • Börja mosa potatisen med potatisstompen eller en trägaffel till du har mos
  • Häll i saltet kastrullen.
  • Lägg i smöret
  • Häll i lite mjölk i taget
  • Rör allt tills du har en fin potatismos
  • Lägg upp på en karott och garnera med en persiljekvist